Spread the love

BROOKLIN. N.Y.

274-1-N

En Paul explica la manera de mirar un quadre. Estem parlant d’un quadre, un i prou. No estem parlant de la visita al museu tipus tarifa plana on fas voltes i voltes per mirar-ho tot i surts amb un gaspatxo de colors que et va repetint tota la tarda. No.

Es tracta de visitar el museu i veure el quadre que vols veure.

La manera: sortir de casa sense parlar amb ningú. Arribar al metro i comprar dos bitllets. Seguim sense parlar, per tant, demanes els dos bitllets ensenyant dos dits. Un dels bitllets te’l fiques a la butxaca, l’altre el fas passar per la màquina. Seguim sense parlar amb ningú, de forma que si convé hom s’ha de fer el sord-mut. Ni mu.

Durant el trajecte del metro has de tenir els ulls tancats del tot i pensar el menys possible; el millor és no pensar en res, però si no és possible no pensar en res, llavors intenta imaginar alguna cosa que estigui il·luminada; quelcom senzill i vulgar: una pedreta o un tros de fusta, per exemple. Quan el tren arribi al lloc, obres els ulls, surts i puges les escales. Camines cap al museu (el de Brooklin, en el cas que predica en Paul). No preguntis com arribar-hi i, si cal, et perds, però no preguntis. Concentra’t en trobar el museu. Quan el trobis, puja les escales, passa al vestíbul i paga l’entrada a la persona de darrere el taulell, sense parlar. Tot plegat ha d’esdevenir en silenci total. Troba el camí que t’ha de portar fins a la sala on és el quadre. Has de fer tot el possible per no fixar-te en res, pel camí. Quan trobis el quadre et pares. Mira-te’l. Tens feina, perquè l’has de mirar com a mínim durant una hora sense fer cas del que hi ha o del que passa a la sala. Posa’t lluny i mira-te’l; acosta-t’hi una mica. Acosta-t’hi més, ben a ran, com ara a uns tres centímetres. Estudia-ho tot, des de la composició fins als detalls, des de les taques grosses fins a les pinzellades més fines. No apuntis res. Mira i mira i mira. Intenta memoritzar cada cosa del quadre, la posició de cada figura, la dels objectes, la dels colors en cada punt de la tela. Has de fer proves: tanca els ulls i mira de recordar-ho tot. Torna a obrir els ulls. Mira si pots començar a entrar-hi. Mira si pots començar a entrar al cap de qui el va pintar. Al cap d’una hora hauràs de descansar per poder tornar-hi. Has de tornar-hi com els assassins tornen al lloc dels fets. Ara t’has de lliurar al quadre i entregar-t’hi com si no existís una altra cosa al món. Després, marxa. Torna a casa. Tens el bitllet de metro a la butxaca. Fes el trajecte en silenci i amb els ulls tancats, pensant en el quadre i provant de veure’l al teu cap. Ja està.

– L’han portada l’Ignasi i la Mariona. 2011.03.02.

– És la pedra nº 274 del catàleg

Deixa el teu comentari